top of page
594112e7a5535_900x550.png

Hoe steek je een BBQ aan

​

 

Ik ga je dit proberen uit te leggen. Van het kiezen van de kolen en tips en tops. 

Voor de echte beginners hebben we het hier natuurlijk over kolen barbecues en niet over gas barbecues.

Wat heb je nodig om een barbecue aan te steken.

​

Allereerst heb je een goede barbecue nodig, En het liefste eentje met een bodemrooster met daaronder ventilatiegaten. En daarnaast ook natuurlijk een goede brandstof. In dit geval hebben we het maar over 2 soorten brandstofen, houtskool en briketten. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Houtskool zijn verbrande stukken hout van verschillende formaten en afkomst waarbij de houtskool van hardere houtsoorten langer brandt dan van de zachtere. Briketten zijn geperst houtskool, of schaal van kokosnoot van gelijke grootte. Briketten duren wat langer om aan te krijgen maar gloeien regelmatiger en houden de temperatuur langer vast. Over het algemeen wordt houtskool heter dan briketten maar brandt ook sneller op.

houtskool of briketten

Gril je graag, en heb je vaak dunnere stukken vlees of zelfs voorgegaard vlees dan kan je houtskool gebruiken. Het dunne vlees zal snel gaar zijn en door de hoge hitte een mooie korst krijgen.

 

Houd er wel rekening mee dat houtskool, zeker bij hogere temperaturen, snel opbrand en vaker aangevuld moet worden. In een kamado word over het algemeen ook houtskool gebruikt. Dit omdat de meeste briketten chemische toevoegingen en bindmiddelen bevat die in de poreuze wanden kunnen trekken.

​

Briketten zijn beter te gebruiken als je lang wilt gaan barbecueën op lagere temperaturen. Perfect voor de “low and slow” methode en bij het roken. Ook op hoge temperaturen kan je met de juiste briketten al gauw 3 tot 4 uur barbecueën.

 

Goedkopere briketten hebben wel als nadeel dat ze dus bovenstaande chemische bindmiddelen kunnen bevatten die ook nadelig zijn voor de smaak van het vlees. Mocht je graag briketten willen gebruiken dan raden wij kokosbriketten aan. Deze branden geurloos, heet en heel gelijkmatig.

Hoe bewaar je jouw kolen

Houtskool wordt gemaakt van hout. Vers gekapt hout kan tot wel 50% water bevatten. Door het hout te verbranden in een zuurstofarme omgeving en met een relatief lage temperatuur (nog altijd minimaal zo’n 400 graden) vindt er onvolledige verbranding plaats.

​

Het koolstof in de organische verbinding (die hout is) blijft dan over, samen met on(ver)brandbare stoffen zoals mineralen. Dat laatste vind je na volledige verbranding nog als as terug in je BBQ.

Dankzij de verhitting verdampt het water en een groot deel van de andere vluchtige stoffen in het hout. Wat overblijft is vooral koolstof.  Kenmerk van koolstof (en dus van houtskool) is de zeer poreuze structuur. Deze structuur is voor het blote oog niet zichtbaar. Dankzij deze poreuze structuur en de aantrekkingskracht van koolstofdeeltje  ( de zo genoemde hygroscopische werking) neemt koolstof ook weer heel makkelijk vocht op uit de waterdamp in de lucht.

​

Direct na het maken van houtskool is al het water verdwenen. De houtskool bevat op dat moment geen vocht meer. Al snel zal, door in de lucht aanwezige waterstof, het vochtgehalte van het houtskool weer toenemen.

Bewaar je houtskool op een plek met een hoge vochtigheidsgraad dan krijgt de houtskool een hoger vochtgehalte. Je raadt het waarschijnlijk al. Hoe hoger het vochtigheidsgehalte van de houtkool, des te lastiger het is om aan te krijgen. Het duurt dan ook langer voordat de houtskool mooi smeult. Uiteindelijk wordt door de hitte de houtskool weer drooggestookt. Maar je hebt dan wel meer “rook”ontwikkeling en je moet langer geduld hebben.

Je hebt hiervoor aanmaakblokjes en aanmaakwokkels. Als we met de blokjes beginnen dan heb je 2 soorten. Laat die witte chemische aanmaakblokjes, die wasbenzine bevatten liggen. Deze branden wel het snel maar je ruikt de hele de tijd een benzinelucht en dat gaat ook in je vlees zitten en dat wil je echt niet.

​

Aangezien een groot gedeelte van de smaak bepaald wordt door de geur van je voedsel, lijkt het ons logisch dat je door het gebruik van deze aanmaakblokjes je eten verpest. Dan gebruik je beter de bruine aanmaakblokjes. Deze bevatten geen schadelijke stoffen, zijn reukloos en drogen ook niet uit. Ze zijn gemaakt van geperst karton met een milieuvriendelijke brandpasta.

​

Aanmaakwokkels.

Wij gebruiken het liefst aanmaakwokkels. Dit zijn rolletjes van houtschaafsel gedrenkt in was. Ze branden lang en hard en vrijwel geur- en rookloos. Door de hoge vlam is het ideaal voor de brikettenstarter en ook voor in de kamado is het een prachtige uitvinding.

 

Zo steek je een barbecue aan.

Dit is de standaard manier van aansteken. Strooi een laagje kooltjes of briketten op het bodemrooster. De hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid eten die je wilt gaan grillen en hoe lang je wilt gaan barbecueën. Zorg dat de ventilatiegaten, als je ze hebt, volledig open staan zodat je barbecue goed kan trekken.

Vervolgens druk je een paar aanmaakwokkels zo diep mogelijk in het midden tussen de kooltjes of briketten. Het is belangrijk dat ze lekker diep liggen want warmte stijgt en als je de aanmaakblokjes te hoog legt dan worden de kooltjes of briketten eronder nooit heet genoeg om te ontbranden. In het algemeen zijn 2 of 3 aanmaakwokkels genoeg

 

Steek de aanmaakwokkels aan en wacht tot ze goed branden. Nu kan je een mooie piramide bouwen rond de vlam van de aanmaakblokjes zonder de vlam te smoren. Dit is een leuke bezigheid en een echte kunst om een complete toren van kolen of briketten te maken. Laat nu de barbecue met rust. 

Na zo’n 15 tot 20 minuten ga je terug naar de barbecue en zie je dat de kooltjes of briketten rondom de aanmaakwokkels een witte laag as hebben en in het midden roodgloeiend zijn en daaromheen beginnen de kooltjes ook te branden.

Waar steek je de kolen of briketten mee aan

Nu heb je een beetje een idee hoe je een barbecue aansteekt

Dit zijn denk wel de twee manieren om een barbecue goed aan te steken zonder frustraties en stress. eigelijk gaat heel het bbq'n om geduld en tijd en dat van het begin met het aanmaken tot het bereiden van je gerechten.

Mocht je kolen of briketten wilt toevoegen. Omdat je langer door wilt gaan of je hebt het verkeerd ingeschat. Je kunt het op de volgende manier oplossen:

Haal al het eten van het rooster en zet het rooster op een veilige schone plek.

Even uit eigen ervaring als je een hond hebt leg het goed uit de buurt.

Leg nu een gelijkmatig laagje kolen over de al gloeiende kooltjes en wacht even tot de as weer is gedaald. Plaats nu het rooster terug en je kan weer door.

​

Een tip.

Ben je klaar met barbecueën sluit dan het deksel van de barbecue en sluit de ventilatiegaten. Ga je de volgend keer weer bbq'n haal dan de as van de kolen en maakte as laden leeg. de kolen die niet op mijn kun je weer gewoon hergebruiken dus niet wegooien. 

mocht je een tijdje de bbq niet aanmaken of gebruiken zet dan de ventilatie gaten open zodat er geen schimmel vorming kan ontstaan in je bbq.      

Volg me op social media

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page