top of page

Buikspek van het iberico varken

Bijgewerkt op: 6 nov.

Wat heb je nodig:


1,5 kg iberico spek

Zout

Aluminium follie


Stap 1, Schoonmaken en kruiden

Je begint bij voorkeur de dag voordat je het vlees gaat bereiden met schoonmaken en kruiden. Het is belangrijk dat je zorgt dat de spek over de gehele lengte even dik is, als dit namelijk niet op gelijke hoogte in de BBQ ligt krijg je niet over de gehele lengte dat knapperige effect waar je naar op zoek bent. Bij het op smaak brengen van vlees geldt de regel, hoe langer hoe beter. Zorg dus dat je bij voorkeur 24 uur en minimaal 3 uur van tevoren het vlees kruidt. Doe je dit 24 uur van tevoren dan hebben de kruiden echt kans om helemaal in je vlees te trekken en ga je dit uiteindelijk merken in de smaak van het eindproduct. LET OP, Zorg dat je het zwoerd (de huid) niet raakt met de kruidenmix. Leg de buikspek na het kruiden met het zwoerd naar boven onafgedekt in de koelkast.


Stap 2, Zwoerd royaal bedekken met zout 

Op de ochtend van de BBQ haal je de buikspek uit de koelkast. Je gaat nu royaal zout toepassen op de zwoerd zoals op onderstaande foto. Wees hier niet te zuinig mee want het is de bedoeling dat we zoveel mogelijk van het vocht uit de huid onttrekken. Dit doen we om de huid uiteindelijke de knapperige structuur te geven die we graag willen bereiken. Zorg dat dit minimaal 4 uur onafgedekt in de koelkast kan rusten. 


Stap 3, Roken

Nadat de Buikspek 4 uur in de koelkast heeft gerust is het tijd om het op de BBQ te leggen. Je laat de buikspek in de eerste fase bedekt met zout en verwijderd dit na ongeveer 1 uur roken op de BBQ. Zoals op onderstaande foto heb ik het zout er gewoon afgeschoven zo de lekbak in die ik eronder heb gezet. Vervolgens strijk je met een kwast of een stukje keukenpapier een dun laagje zonnebloemolie over de huid. Dit laagje zonnebloemolie helpt de huid om extra knapperig te worden, vergeet dit dus niet. De BBQ heb je bij deze eerste fase op 120-130 graden celsius en dit is ook tevens het moment dat je de kersen houten chunks toevoegt. Deze fase duurt totdat het vlees een kerntemperatuur van 60 graden heeft bereikt. 


Stap 4, Het knapperig maken van het zwoerd.

Steek voor de laatste fase je BBQ flink op naar 250-260 graden Celsius en behoudt de indirecte hitte. Haal in de tijd dat je de BBQ opstookt de buikspek van de BBQ en bedek het onderste (vlees) gedeelte met aluminiumfolie zodat alleen het zwoerd blootgesteld wordt aan de hitte. Vanaf een minuut of 10 zal je zien dat er kleine bubbeltjes beginnen te vormen op de zwoerd en dat deze knapperig gaat worden. Het kan 30-40 minuten duren voordat de gehele zwoerd mooi knapperig is, wees dus geduldig. 

Ga na 30-40 minuten eens met je mes over het zwoerd, mocht het dan zo zijn dat je nog niet de gewenste crisp hebt dan kan je er altijd nog voor kiezen om de buikspek even kort met het zwoerd naar beneden direct boven de kolen te doen. Stel dat je hier voor kiest kijk dan aub wel uit aangezien het heel snel te hard kan gaan op deze manier.  


Stap 5, genieten. 

Nadat je het vlees van de BBQ hebt gehaald en dit even hebt laten rusten kan je het aansnijden en zal je worden verblijd door het geluid dat je mes maakt met het doorsnijden van het vlees. Het kraakt alle kanten op! Je zal ook zien dat door de langere bereiding het vet helemaal door het vlees is getrokken en dit een malse samenstelling is geworden met natuurlijk een heerlijk krokant laagje! Wij zijn het er in ieder geval wel over eens dat dit één van de betere buikspek BBQ recepten is!

Met dank aan het recept van https://turndontburn.nl

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page