Forel op de BBQ
Bijgewerkt op: 1 sep. 2021

Ingrediënten:
2 verse hele forellen (of meer natuurlijk)
1 citroen
verse tijm of rozemarijn
peper en grof zout
Bereiding:
Mocht je bevroren forel hebben gekocht laat deze dan 24 uur ontdooien in de koelkast. Niet op het aanrecht. Laat de vis ook de hele tijd in zijn verpakking.
Snij de ontdooide forellen aan beide zijden om de paar centimeter diep in.
Wrijf de forel in met een beetje olijfolie en bestrooi met flink wat peper en grof zout. Wrijf dit goed in de zojuist gemaakte snedes.
Snij de citroen in 2 helften en snij de ene helft in schijven en vul de buikholte met een paar schijven en verse rozemarijn. De andere helft bewaar je.
Je kunt er voor kiezen om de forel nu rechtstreeks op het rooster te leggen. Wat je dan wel eerst moet doen is het rooster grondig schoon maken. Doe je dit niet dan zal de huid onherroepelijk vastplakken en er af scheuren bij het omdraaien. Dat maakt voor de smaak niet uit maar het is voor de presentatie wel jammer.
Leg de forel boven de hete kolen en laat liggen. Door de olie zal de huid niet snel verbranden. En doordat de huid is ingesneden zal het vlees ook op de dikkere delen sneller garen.
Na een minuut of zes kan je eens voorzichtig kijken. Zeker als je de forel rechtstreeks op het rooster hebt liggen. Is de huid mooi goudbruin dan mag de vis omgedraaid worden.
Na weer een minuut of 6 kan de forel van de barbecue. Kijk of het vlees niet meer doorzichtig is. Wil je zeker weten of de vis gaar is steek dan een thermometer in het dikste gedeelte van de vis. De kerntemperatuur moet 60ºC zijn.
Haal de halve citroen ook van het rooster en knijp deze boven de forel uit als je deze serveert.