top of page
  • Foto van schrijverCookwaus

Stoofvlees uit de Dutch Oven

Bijgewerkt op: 1 sep. 2021Voor 8 personen


Ingrediënten:


* 2,5 kilo Ezeltje (ook bekend als liesstuk, tri-tip of maminha)

* 6 Uien

* 4 tenen Knoflook

* 2 flesjes Bokbier

* 5 plakken Kruidkoek

* 3 takjes Tijm

* 6 Kruidnagels

* 5 blaadjes Laurier

* Versgemalen Zwarte Peper

* Grof Zeezout

* 40 gram Roomboter

* 1 liter Runderbouillon

* 1 liter Water


Overige Benodigdheden:


* BBQ met Deksel

* Dutch Oven

* Rookhout

* Pollepel

* BBQ Tang

* BBQ Handschoenen


Voor dit recept heb je zo’n 7 uur nodig. Begin dus op tijd, zodat je je gasten niet te lang hoeft laten wachten.

Haal het vlees een uur voor je aan de slag gaat uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen.


Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 110 graden.

Is de BBQ op temperatuur? Breng het vlees dan op smaak met peper en zout. Voeg vervolgens het rookhout toe aan de brandende kolen en leg het vlees op het indirecte gedeelte van de BBQ. Sluit de BBQ met de deksel en rook het vlees 45 minuten.


Zet in de tussentijd alle overige ingrediënten klaar. Snipper ook alvast de uien grof en hak de knoflook ook vrij grof.


Haal na 45 minuten het vlees van de BBQ en leg dit in een grote schaal. Stel de BBQ nu in op directe hitte en een temperatuur van 170 graden.


Snijd, terwijl de BBQ warm wordt, het vlees in stukken. Maak de stukken niet te klein, want hoe groter je ze houdt, hoe langer de draden in het draadjesvlees.

Is de BBQ op temperatuur? Dan mag de Dutch Oven op de BBQ. Voeg de helft van de boter toe en laat dit smelten. Bak vervolgens je vlees kort aan, zodat het bruin kleurt aan alle kanten. Bij mij ging dit niet in één keer, maar in tweeën is ook prima.

Heb je al het vlees aangebraden? Doe dan de rest van de boter in de pan en laat deze smelten.


Voeg vervolgens de uien toe en bak deze 2 minuutjes. Voeg hierna de knoflook toe en bak deze een minuutje mee.


Nu mag het bier in de pan. Zorg dat het bier niet te koud is en laat het in de pan aan de kook komen. Doe eventueel de deksel op de pan of op de BBQ, zodat het iets sneller gaat.

Wanneer het bier licht kookt mag het vlees terug in de pan. Daarna mag je de runderbouillon toevoegen en zoveel water als nodig is om het vlees net onder te laten staan. Ik had ongeveer een liter nodig, maar dat kan dus variëren.


Voeg nu ook de blaadjes laurier, de kruidnagels en de takjes tijm toe. Doe de deksel op de Dutch Oven en haal hem even kort van de BBQ. We gaan de BBQ nu namelijk weer instellen voor indirect gebruik op 170 graden. In mijn Weber betekent dit dat ik de bakjes met kolen weer onder de pan vandaan haal en naar de buitenkant schuif.

Hierna mag de pan weer op het vuur en mag de deksel op de BBQ.


Vanaf nu is het een kwestie van tijd, de temperatuur in de gaten houden, kijken of er veel vocht verdampt en af en toe het vlees draaien. Door dit laatste te doen, zorg je dat alle vleesdelen evenveel tijd in het vocht doorbrengen en krijg je geen droge stukken.

Vul wanneer nodig de kolen bij en als het vocht wel erg snel verdampt kun je altijd nog wat bier, bouillon of water toevoegen. Bij mij was het niet nodig.


Voeg naar 3 uur stoven ook de plakken kruidkoek toe aan het stoofvlees. Deze kun je gewoon op het vocht leggen. Ze vallen vanzelf uit elkaar en gaan op in het stoofvlees. Vanaf dit moment heb ik er voor gekozen om de deksel van de Dutch Oven af te houden, zodat er wat meer vocht zou verdampen.


Met het uur zul je merken dat het vlees zachter wordt en langzamerhand begint het uit elkaar te vallen. Na een uur of 5 is veel vocht in de pan verdampt. Roer het geheel nog een keer door en doe daarna de deksel weer op de Dutch Oven en de BBQ.


Na weer een uur is het stoofvlees klaar. De grote stukken vlees zijn volledig uit elkaar gevallen en je hebt heerlijk draadjesvlees. Het vocht is zo ver ingekookt dat je een dikke saus over hebt. De pan mag nu van de BBQ en het is tijd om iedereen aan tafel te roepen.


Serveer het stoofvlees met rijst en wat groenten of, zoals ik deed, met frietjes en een heerlijke salade. Je kunt de friet heerlijk in het stoofvlees dippen en zo alle saus opeten. Geen mayonaise meer nodig dus! Eet smakelijk!

35 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

Kip cola

bottom of page