top of page
  • Foto van schrijverCookwaus

Zarzuela

Bijgewerkt op: 1 sep. 2021

Dit waanzinnig lekkere gerecht uit het Spaanse Catalonië moet je echt alleen maken als je voldoende tijd hebt én eters hebt die allemaal van vis, schaal- en schelpdieren houden. En je moet ook niet op een eurootje meer letten, want alles bij elkaar is het redelijk prijzig. Maar wat je dan op tafel zet, is echt om je vingers bij op te eten!

Zarzuela, sarsuela in het Catalaans, is een soepachtig stoofpotje van verschillende soorten vis en schaal- en schelpdieren, uien, knoflook en tomaat. Net als paella, wordt zarzuela in een grote pan op tafel geserveerd en dan pas op borden geschept. Traditioneel wordt het geserveerd met partjes citroen en stukjes getoast brood.


Ingrediënten


500 gr mosselen, geboend en ontbaard

300 gr venusschelpen, geboend en gespoeld

200 gr zeeduivelfilet, in grote stukken

200 gr kabeljauwfilet, in grote stukken

200 gr pijlinktvis, schoongemaakt en in stukjes

8 rauwe reuzengarnalen

4 gekookte langoustines of extra garnalen

2 sneden witbrood, bruin geroosterd en in blokjes

Half handje amandelen

3 teentjes knoflook waarvan 1 fijngehakt

1 ui, gesnipperd

2 tl zoete paprikapoeder (pimento dulce)


400 gr tomatenblokjes uit blik

½ tl saffraandraadjes

3 laurierblaadjes

250 ml droge witte wijn

Olijfolie

Zout en versgemalen zwarte peper


Bereiding:


Zorg dat je mise-en-place helemaal in orde is. Dus alles vooraf schoongemaakt, gesneden, gehakt etc. Als je veel ingrediënten hebt en je zorgt dat alles al klaarstaat voordat je gaat koken, geeft dat meer rust en overzicht.

Mosselen en schelpen die na het schoonmaken openstaan en na een tik niet dichtgaan, gooi je weg.

Begin met het maken van een picada. Maal de broodblokjes met de amandelen en 2 teentjes knoflook heel fijn in een foodprocessor. Voeg vervolgens, terwijl de foodprocessor draait, 125 ml olijfolie toe en laat draaien tot het een gladde pasta is. Laat de pasta staan.

Breng in een pan de wijn aan de kook, voeg de mosselen, venusschelpen en inktvis toe en laat ongeveer 2 minuten koken tot alle schelpen open staan. Schud na een minuut een keer om. Niet geopende schelpen gooi je weg. Giet af in een vergiet boven een kom, het kookvocht heb je later nog nodig. Doe de schelpen met de inktvis terug in de pan en zet met het deksel erop opzij.

Nu ga je sofregit maken. Week de saffraan in een eetlepel heet water. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan en fruit de ui tot deze zacht en glazig is. Voeg de gehakte knoflook toe en fruit eventjes mee. Voeg de tomatenblokjes met het sap, paprikapoeder en de saffraan met het water waarin het is geweekt toe. Schenk het kookvocht van de schelpen door een zeef erbij. Voeg de laurier toe en breng op smaak met zout en peper. Doe het deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Als het mengsel te dik wordt, kun je tussentijds wat water toevoegen.

Bestrooi zeeduivel, kabeljauw en garnalen met peper en zout. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een wijde, lage pan en bak hierin de zeeduivel en kabeljauw rondom goudbruin. Doe over op een bord en dek af met aluminiumfolie. Blus de pan af met 3 eetlepels koud water en voeg dit toe aan de sudderende sofregit.

Verhit 3 eetlepels olie in dezelfde pan en bak hierin de garnalen tot ze roze kleuren. Voeg de langoustines toe en bak nog een minuut door. Voeg nu de vis, schelpen, inktvis en de sofregit toe. Laat alles op laag vuur ca. 10 minuten doorwarmen.

Maak de picada wat losser met een beetje kookvocht uit de pan en schep dit voorzichtig door de zarzuela.

17 weergaven0 opmerkingen
bottom of page