top of page
  • Foto van schrijverCookwaus

Zelf Limoncello maken:

Bijgewerkt op: 23 aug. 2021


Ingrediënten

1 ltr wodka 40% 10 citroenen (biologisch) 400 gr kristalsuiker 700 ml bronwater


Stappen

Giet de wodka alvast in de pot.

Schil met een dunschiller de gele schil (zonder het wit) van de citroenen en doe dit bij de wodka in de pot.

Sluit de pot goed af en zet drie weken op een donkere en koele plek. Schud wel af en toe.

Na drie weken maak je een suikersiroop: doe hiervoor suiker en water in een pan en breng dit aan de kook. Laat al roerend zo lang koken tot de suiker is opgelost. Laat het afkoelen.

Als de siroop afgekoeld is, schenk je het bij de wodka en citroenschillen in de pot. Sluit de pot weer goed, schud weer af en laat het nog een week staan op de donkere en koele plek.

Hierna kan je de drank door een zeef opvangen in een grote maatbeker. Schenk dit dan in twee brandschone flessen en je hebt jouw eigen Limoncello gemaakt.


De allerlekkerste limoncello

Voor de allerlekkerste limoncello gebruik je de allerlekkerste citroenen (biologisch, want je gebruikt de schil) en de sterkste alcohol: 96%. Hoe sterker de alcohol, hoe meer smaak er in kan oplossen, dus hoe smaakvoller jouw eigen limoncello.


Hoeveelheid: 4 flesssen (70cl)

Voorbereiding: 20 min

Kooktijd: 30 min

Totaal: 50 min

Ingredienten:

1L Alcohol (96%)

10 Citroenen (onbespoten)

600 gram suiker

1,6L water


Instructies:


Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële olieën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.


Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.


Zet de pot 2 a 3 weken op een donkere plek – met een duur woord heet dit macereren. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.


Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,6L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.


Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing

Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar.


Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is


Giet je limoncello in mooie flessen (uiteraard met jouw eigen etiketten), en zet op een koele plek.

Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is, even een uurtje of twee in de vriezer en hij is perfect.170 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page